Doğa Tatili ve İnsan Psikolojisine Faydaları

Doğa Tatili ve İnsan Psikolojisine Faydaları

Doğayla iç içe bir tatil, özellikle şehir hayatında sıkışmış insanların hayallerini süslüyor. Kendisini yeşilin ve mavinin içinde düşünmek dahi birçok insanı rahatlatıyor. Doğa tatili psikolojiye, ruh haline iyi geliyor ki “hava değişimi” önerisi, ruh sağlığı anlamında boşa bir çaba olmuyor özetle. İster yemyeşil ormanların içinde ister mavi denizin kucağında olunsun yaşanan deneyimler, enerji depolanmasını sağlıyor.

Doğa tatili, insana kendisinin toprağın, ormanın ve denizin bir parçası olduğunu hatırlatarak modern hayatın ritminden biraz kopup yavaşlamasına da yardımcı olabiliyor. Gelin tatilin, özellikle de doğayla iç içe yapılan tatilin psikolojiye etkilerine daha yakından bakalım.

Tatil Psikolojisi Nedir?

Malum, tatil dediğimiz kavram hayatın önemli ve unutulmaz anlarına imza atması arzulanan anlar bütünü. Yeni deneyimlerin yaşandığı, muhteşem güzellikteki yerlerin gezildiği, lezzetli yiyeceklerin tadıldığı kısa ya da uzun bir tatil, hem zihinsel hem de fiziksel olarak sayısız fayda sunuyor. Tatil psikolojisi de aslında gerektiği zaman girilip zamanında çıkılması gereken bir ruh hali!

Tatil yapılma amacına göre genel olarak “okula / eğitime hazırlığa yönelik tatiller, eğlenceye yönelik tatiller, kültürel tatiller, kayak tatili, yurt dışı tatilleri, gemi tatili ve doğayı tanımaya ya da doğada rahatlamaya yönelik tatiller” olarak sıralanabiliyor.

Bizim ilgi alanımıza giren doğa tatili ise tatil türleri arasında belki de insan psikolojisine en faydalı olanı. Gelin bu faydalara ve etkilere başlıklar altında bakalım…
Doğa tatili, ruh sağlığının dengelenmesi ve sağlıklı yaşam sürdürebilmek için farklı bakış açıları ve farklı zenginlikleri harekete geçirmek olarak ele alınabilir.

Doğanın Psikolojiye Etkisi

Doğayla; denizle, gölle, nehirle ya da ormanla; veyahut hepsiyle bir arada geçen tatillerin psikolojinize faydaları saymakla bitmez. Bu faydalardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

1. Stresten Arınırsınız

Doğanın insan psikolojisine etkisi en çok da şehrin karmaşasından, işlerden uzaklaşınca kendini gösteriyor. Uzun süreli stres, kişiyi hem bedenen hem de ruhen bir hayli yorar. “Tatile ihtiyacım var” sözü hiç de lüks bir talep değildir aslında. Tatil sıkıntı ve stresten uzaklaşmak için muhteşem bir fırsattır.

2. Yaratıcılığınız Tetiklenir

Eğer yaratıcılığın dahil olduğu bir işle uğraşıyorsanız doğada tatil sizin için biçilmiş kaftandır. Hayatınızda size çağrışım yapacak en önemli resmi doğa sizin için çizer. Tatil baştan sonra yeni çağrışımlar, ilhamlar demek.

3. Yeni Deneyimler Yaşarsınız

Tatil baştan sona heyecan uyandıran bir serüven. Bu serüvende muhteşem deneyimler sizi bekliyor. Yeni deniz sporları deneyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, bunun dışında birçok sosyal aktivite yapabilirsiniz. Bununla birlikte gittiğiniz yerin geleneksel lezzetlerini tadabilirsiniz.
Tatil psikolojisi, ihtiyaç duyulan bir mola anı, farklı bir yere gitmek, farklı şeyler yemek, yeni deneyimler yaşamak demek.

4. Bağışıklık Sisteminiz Güçlenir

Araştırmalar ışığında düzenli olarak seyahat etmek; tatil yapmak bağışıklık sistemini iyileştiriyor. Bunun sebebinin vücudumuzun tatil boyunca farklı tehlikelerle karşılaşması olduğu söyleniyor. Tatilde farklı iklim koşulları, farklı mekanlar ve farklı yiyecekler hayat deneyimine ekleniyor. İşte vücudun ve ruhun rutini dışında farklılıklarla karşılaşması bağışıklık açısından faydalı görülüyor. Tıpkı beyin sağlığı için evinize ya da işinize giden alternatif yolları kullanmak gibi.

Tatil, ruh sağlığının düzenlenmesi ve sürdürülmesini sağlayan bir destekleyici psikoterapi gibi de kabul edilebilir. Tatilden beklenen, ruh sağlığınızın dengelenmesi ve sağlıklı yaşam sürdürebilmek için farklı bakış açıları ve farklı zenginlikleri harekete geçirmek, yenilenme, canlanma ile enerjik, dinçleşmiş halde yaşam enerjisinin yeniden ve güçlüce harekete geçirilmesidir.

Tüm bunlara ek olarak tatil; hayata olan motivasyonunuzu artırarak olaylara daha olumlu bir pencereden bakmanıza olanak verebilir. Doğayla ve insanla olan iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olan tatilde yabancı dil öğrenebilir, problem çözme becerilerinizi artırabilirsiniz.

Şu da unutulmamalı ki dinlendiren, gevşeten ve canlandıran güzel bir tatille, bedensel sağlığınızın da sigortası olan ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Doğa tatilinin faydaları arasında hem bedene hem de ruha sağladığı katkılar sayılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye'de doğa ile iç içe tatil yapabilecek çok yer bulunuyor. Özellikle orman içindeki kamp alanları ile ünlü beş yer şöyle sıralanabilir: Fethiye’de Kelebekler Vadisi, Antalya’da Geyikbayırı, Erzurum’da Palandöken, Bursa’da Kocayayla, İstanbul’da Ağva.

Doğa tatili psikolojik gelişim sağlamakla beraber, iletişim becerilerini artırır. Ayrıca öğrenme kapasitesini geliştirir; adaptasyona ve konsantrasyona fayda sağlar. Çözüm bulabilme yetisini geliştirir ve depresyon ya da melankoli hissine karşı en önemli silahlardan biridir.

Tatilin esas amacı bütün bir yıl boyunca sürekli yaptığımız işlerden bir süre de olsa uzaklaşarak enerji depolamak, yorgunluğumuzu atmak ve dinlemek olmalı. Türkiye’de öğretmen ya da kamu çalışanı değilse, genel olarak çalışan insanların yılda 15 gün izin hakkı bulunuyor.

Tatil, ruh sağlığının düzenlenmesi ve dengeli ruh halinin sürdürülmesini sağlayan bir destekleyici bir psikoterapi gibi kabul edilir. Rahat zamanlara kendinizi teslim edebilirseniz davranış ve düşüncelerinizin değişmesi için size esneklik sağlayabilir.

Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği ünlü tatil yöreleri arasında öne çıkan yerler; Muğla Bodrum’da Yalıkavak, Gündoğan, Torba, Gümüşlük; Antalya'da Olimpos, Tekirova, Çamyuva, Çıralı ve Adrasan; Marmaris'te Hisarönü, Selimiye, Bozburun; İzmir'de Foça, Urla ve Sığacık sayılabilir.