Kiralık Karavan Bakımı Nasıl Yapılır?

Kiralık karavan bakımı her ne kadar yasal olarak araç sahibinin sorumluluğunda olsa da bazı günlük bakım sorumlulukları da kiralayana aittir. Özellikle karavanın kiralama süresi boyunca işlevsel kalmasını sağlamak ve kiralama süresi bittiğinde aracı sahibine teslim aldığı koşullarda iade etmek kiralayanın başlıca sorumlulukları arasındadır. Peki kiraladığınız bir karavanı sorunsuzca kullanıp kusursuz şekilde iade etmek için neler yapmak gerekir?

İşte kiralık karavan bakım onarımı ve daha fazlası hakkında bilmeniz gereken bazı hayat kurtaran püf noktalar:

Karavanı Teslim Alırken Her Detayı Kontrol Edin

Karavan kiralarken anın heyecanına kapılıp karavan bakımı konusundaki sözleşme maddelerini okumayı ihmal etmeyin.
İster şahıstan ister şirketten kiralayın, bir kiralık karavan teslim alırken daima periyodik bakımlarının yapıldığından emin olun. Kiralık karavan fiyatları pek de ucuz değilken, teslim alacağınız karavanın eksiksiz olmasını talep etmek en doğal hakkınız. Bunun için araç sahibinden, periyodik bakımın detaylarını, kapsamını ve ne zaman yapıldığını içeren bir doküman talep edebilirsiniz.

Yine karavanı teslim alırken araç içindeki sinyalizasyon sistemlerinin, elektrik aksamın, ısıtıcı-soğutucu sistemlerinin ve su tesisatının çalışıp çalışmadığını manuel olarak test edebilirsiniz. Son olarak kiralık karavan ile yollara düşmeden evvel lastikleri ve frenleri de kontrol etmeyi unutmayın!

Gündelik Karavan Bakım Rutinlerini Aksatmayın

Gündelik karavan bakımı rutinleri araçta ek masraflar çıkmasını önleyeceği gibi sizin de daha konforlu bir yolculuk geçirmenizi sağlar.
Karavanlar aynı zamanda içinde yaşanan araçlar oldukları için, tıpkı evler gibi bazı rutin işleri de beraberinde getirirler. Örneğin pişirme alanlarında oluşan yağ ve yemek lekelerini kurumadan temizlemek, karavanın zeminini her gün süpürmek, su deposunu temiz tutmak ve tuvalet sistemini günlük olarak temizleyip yenilemek kiralanan karavandan verim almak için en gerekli işlemlerdir. Yine karavan içinde koku oluşumuna sebebiyet verebilecek bir çöp bırakmamak da dikkat edilmesi gereken gündelik sorumluluklar arasında yer alır.

Küçük ama İşlevsel Karavan Bakımı Çözümlerini Önemseyin

Karavan bakımı hakkında YouTube içeriklerini seyrederek yolculuğa hazırlanabilirsiniz.
Detaylı ve teknik karavan bakımı, araç sahibinin sorumluluğunda olsa da kamp keyfinizi kaçırmamak için bazı küçük bakım tüyolarını bilmekte fayda var:
  •  Gıcırdayan ya da sıkışan menteşe ve el freni gibi aksamlara WD-40 ya da benzeri bir sprey ürünle kolayca müdahale edebilirsiniz.
  •  Yolda başınıza gelebilecek basit lastik basıncı sorunlarında, elektrikli bir pompa ile durumu kolayca kurtarabilirsiniz.
  •  Yolda ve kamp boyunca akü doluluğunu sıkça kontrol edip gerektiğinde şarj ederek, tatilinizi herhangi bir enerji krizi yaşamadan tamamlayabilirsiniz.
  •  Deponun tam olarak boşalması bazen motoru gereğinden fazla zorlayabilir. Bu yüzden depoyu mümkün olduğunda dolu tutmak araçtan daha iyi verim almanızı sağlar.
  •  Eğer yola kışın çıkacaksanız, yanınıza pencerelere sıkmak için buzlanma önleyici kimyasallar alabilir ve bagajda her ihtimale karşı bir antifriz ürün bulundurabilirsiniz.
  •  Karavan bakımı söz konusu olduğunda aklınıza dahi gelmeyecek pürüzler ortaya çıkabilir. Örneğin karavanın önündeki tentenin vidası düşebilir ya da durup dururken perde kızakları yerinden çıkabilir. İşte böyle can sıkıcı durumlara meydan vermemek için yanınıza mutlaka tam teşekküllü bir alet çantası almalısınız.
Karavanda meydana gelebilecek ciddi arızaları zamanında bildirmemenin cezai yaptırımları olabileceğini unutmayın.

Sizi Aşan Sorunları Bekletmeden Sorumlulara Bildirin

Biraz pratik ve tedbirli davranarak ufak tefek problemleri çözmek elbette mümkün. Ancak motor, şasi, fren ya da yakıt sistemi arızası gibi majör sorunları vakit kaybetmeden araç sahibine / şirkete bildirmek gerekir. Yine karavanlarda sıkça yaşanabilen ısıtma - soğutma sistemi problemleri ve kontrol paneli sorunları da kiralık karavan sahibine derhal bildirilmesi gereken karavan bakımı konularındandır.

Sıkça Sorulan Sorular

Karavan stabilizatör, karavanın hareketli parçaları arasında yer alan bir araçtır. Bu araç, karavanın hareket halindeyken yol düzgünlüğünden kaynaklanan sallantıları azaltmak için kullanılır. Stabilizatör, karavanın arka bölümüne monte edilir ve karavanın hareket halindeyken oluşan sallantıları azaltmak için kullanılır. Karavanın arka bölümüne monte edilen bu sistem, hem yolcuların hem de eşyaların düşmesini ve sarsılmasını engellediği için oldukça faydalıdır.

Karavan bakımı oto sanayi sitelerindeki işletmelerde yapılsa da, karavan konusunda uzmanlaşmış teknik servisleri tercih etmek karavan bakımından daha fazla verim almanızı sağlayabilir. Çünkü karavanlarda bulunan elektrik aksamları otomobillere göre daha karmaşık olduğu için bu bakımların uzmanlar tarafından yapılması gerekir.

Standart karavan kasko sigortası poliçeleri şu maddeleri kapsar:
 
  • Çarpma - çarpılma - çarpışma durumları
  • Araç yanması,
  • Devrilme - yuvarlanma - düşme
  • Hırsızlık ve hırsızlık teşebbüsü
  • Deprem ve doğal afetler
  • Terör saldırıları
  • 3. kişilerin kötü niyetli hareketleri
  • Yol yardımı gerektiren durumlar
  • Hasarsızlık koruma
  • Anahtar kaybı
  • Kemirgen hayvanların araca verdiği zararlar
  • Çekme ve çekilme durumunda oluşan zararlar